DOUDLEBSKO V KUCHYNI A U STOLU. Lidová strava z jihu Čech
Popis
ŠIMÁNEK, Jan. Doudlebsko v kuchyni a u stolu: lidová strava z jihu Čech. Vydání první. České Budějovice: Bohumír Němec - Veduta, 2021. 249 stran, 16 stran obrazových příloh.
Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny.Autor líčí nejen podobu selského jídelníčku před sto a více lety, ale i jak vypadaly staré kuchyně a topeniště, jaké plodiny se v minulosti pěstovaly, jak lidé přežívali období hladu a válek, jak se vařilo na farách a panských sídlech, o svatbách a o posvíceních nebo jak probíhalo pečení chleba, nakládání zelí či zabijačka prasete. Závěrečná kapitola přináší rovněž skutečné recepty na některá jídla. Čtenáři tak vyvstává před očima poutavý a přitom reálný obraz všedního života jihočeského venkova v 19. a 20. století.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář