Prostřený stůl na hradě Pernštejn
Popis
Prostřený stůl na hradě Pernštejn
Vítězslav Štajnochr
Stolování na velmožském sídle Pernštejnů v 15. a 16. století
Stolování na hraběcím sídle Mittrowských z Nemyšle v 19. a 20. století
Kritický katalog k tematické instalaci na státním hradě Pernštejn
Autoři instalace: PhDr. Vítězslav Štajnochr, Ph.D., PhDr. Libuše Ruizová, Jitka Bukovjanová
Kurátor: PhDr. Eva Škrabalová
Obsah:
I. Stolování na velmožském sídle Pernštejnů v 15. a 16. století
Nebeská hostina věčné blaženosti (deskový obraz v bývalé hradní kapli)
Malá hostina (obraz Lucase van Valckenborcha)
Hostina v domě Šimona Farizea (obraz Cenni di Francesca)
Podání jídla v hradní tabulnici
- Tabulnice
- Tabule
- Obestření tabulnice
- Baldachýn
- Prostření tabule
- Trojí prostření tabule
- Umyvadlo k tabuli
- Obřady u stolu
- Předložení pokrmu na tabuli
- Pojídání pokrmu rukama
- Individuální podání pokrmu na destičce a na kotouči
- Předložení a podání nápoje k tabuli
- Víno, předložení a podání vína
- Výstav nádobí v tabulnici
Individuální podání jídla v komnatě velmožově
- Tabule s kančí pečení
- Kančí a vepřové
- Placky
- Chleby
- Lámání placek, chleba
- Kvas
- Kvasnicové pivo
- Stolní konvice na pivo
- Pivní džbán
- Máz, holba, žejdlík, korbel
Navštívení Panny Marie (deskový obraz v komnatě velmožově)
Podání jídla ve fraucimoru
- Fraucimor
- Postní stůl fraucimoru s podáním chleba a oleje
- Postní olej
- Sůl
- Prostření postního stolu
- Postní ryba
- Postní stůl fraucimoru s podáním sýru
- Selské kyselé sýry
- Klášterní bochníkové sýry
- Předložení sýru v plachetce
Podání jídla děvečkám ve fraucimoru
- Předložení zápary
- Předložení omáčky
Podání jídla hradní čeledi
- Podání jídla mužské čeládce u stolu
- Kaše
- Podání jídla ženské čeládce při lavici
- Luštěniny
- Okřín
- Podání polévky hradní čeledi
- Pojem „mísa“ a pojem „stůl“
Domácí lázeň
- Příprava lázně
- Archaické nádoby
- Plané a šlechtěné ovoce a lesní plody
Hradní kaple
- Žehnání chleba a vína
Svaté příbuzenstvo Ježíšovo (reliéfní obraz v bývalé hradní kapli)
Renesanční hodový banket
- Hodový banket
- Hody v temporálu
- Hody v sanktorálu
- Hody iniciační
- Triclinium
- Tabule vystrojená květy
- Předložení pokrmů v párových mísách
- Insignie stolního kráječe
- Cadenas
- Pojem talíř
- Předložní talíř
- Hluboký talíř
- Benátské číše a nálevní konvice
- Slánky v soupravách nádobí
- Šály
- Elevace pokrmu
- Podstol
- Tondo, tondino, tondinetto
Truňky
- Formy truňků
- Vítací tabule
- Sedlová stolice
II. Stolování na hraběcím sídle Mittrowských z Nemyšle v 19. a 20. století
Podání jídla v appartementu – service à la camera
- Malá snídaně v appartementu
- Malá snídaně pro dva
- Velká snídaně v appartementu
- Podání jídla v appartementu
- Podání postního jídla v appartementu
- Podání humra
- Konzolové pulty
- Podání kolace v appartementu
- Postní kolace s hroznovým vínem
- Malá postní kolace
- Oratorium v dámském appartementu
Pánský salon
- Malý pánský salon v appartementu
- Pánský přijímací salon
- Kávový a kuřácký salon při společenském sále
- Podání kávy v pánském salonku v appartementu
- Podání digestivu v pánském salonku v appartementu
- Kuřácká výbava v pánském salonku v appartementu
Dámský salon
- Podání čaje
- Čajové pečivo, moučník
- Máslo
- Přepuštěné máslo
- Podání másla
Bankety
- Hodové bankety
- Protokolární bankety
- Místo pro oficiální banket
- Velké dînerové menu
- Etiketa dîneru
- Nástolník – plat de ménage; platménage
- Banketní výbava
- Francouzský servis
- Prostřená tabule
- Jídelní buffetový pult
- Podání nápojů
- Nápojový buffetový pult
- Podání aperitivu při protokolárním banketu
- Nástolec – sûrtout-de-table
Tabule na podívanou
- Mensa secunda
- Zahrada Čtyř živlů
Zámecký personál na hraběcím sídle
- Služební kolace
- Podání jídel služebným osobám dětského appartementu
- Malá kolace v pokojíku dětské komorné
Pravdivý příběh o marnivé a zpupné panské děvečce na Pernštejně (obraz v někdejší hradní prádelní komoře)
Kuchařská kniha Polixeny z Lobkovic rozené z Pernštejna z konce věku 16. (přepis textu publikovaného Čeňkem Zíbrtem)
Summary
Seznam literatury
Jazyk:
česky
Jazyk resumé:
anglicky
Počet stran:
240
ISBN:
978-80-7480-064-1
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.